Eu, și totuși alta – Jojo Moyes (recenzie, Litera)

Ah! Ce dor mi-a fost de albinuța asta veselă! Louisa este un personaj carismatic, vesel, colorat și efervescent. Mi-a fost dragă de la început și fac parte din categoria celor care au îndrăgit-o pe actrița Emilia Clarke în acest rol. Mi s-a părut cea mai bună alegere! Chipul ei a fost cea mai bună „scenă” pentru trăirile Louisei. Lou este prostuță, naivă, sinceră, nebună…trebuia să fie cineva care să poată redea toate astea într-un mod cât mai natural cu putință.

Cum să nu o iubești pe această Bumblebee? Bumblebee.JPG

Louisa din primul volum (Înainte să te cunosc) m-a înduioșat teribil (și uite-așa am lacrimi în ochi), Louisa din volumul doi (După ce te-am pierdut) m-a dezamăgit, Louisa din volumul trei m-a cucerit! Nu știu dacă aș fi preferat alt parcurs de-al ei, nu știu dacă este vreun lucru pe care să nu îl fi vrut în acest volum, nu știu dacă vreun personaj la fel de împiedicat îmi va cuceri sufletul în maniera asta. Lou va rămâne pentru totdeauna într-n colț de suflet. Cu tot cu șosetele ei colorate. 36087192_2113279835605387_2288926765122322432_o.jpg

Louisa Clark lasă urme pe oriunde trece. Prezența ei nu are cum să fie trecută cu vederea. Ținutele colorate pot fi catalogate drept ciudate de cei care nu împărtășesc pasiunea ei pentru hainele vintage. Louisa are stilul ei și toată lumea s-a obișnuit cu ținutele ei excentrice. Eu am adorat îndrăzneala ei! 

„O concluzie amuzantă, profundă și optimistă a trilogiei.“
Sunday Expres

Louisei i se oferă șansa de a merge la New York. O familie de oameni bogați avea nevoie de o asistentă discretă și empatică. Nathan, fizioterapeutul familiei Traynor, lucra deja acolo și asta mi-a dat impresia că viața lui Lou continuă discret în umbra lui Will. Will Traynor rămâne destul de prezent și faptul acesta mi-a plăcut tare mult! Viața Louisei s-a schimbat datorită întâlnirii cu Will și mi s-a părut firesc să îi mai simt prezența. El rămâne vocea din mintea ei, acea voce care o îndemna să își asume riscuri și să trăiască fiecare clipă. 

 Louisa din Anglia era o fire zăpăcită, atentă la nevoile celor din jur și nesigură. Datorită unor întâmplări din adolescența ei, Lou devine introvertită și stilul ei vestimentar este singura nota de originalitate și îndrăzneală. Eram tare curioasă să știu dacă va evolua pentru că Louisa din volumul doi mi s-a părut că nu ascultat nimic din sfaturile lui Will. 

Louisa își începe aventura în America în stilul propriu. Împiedicată și emoționată. Mi s-a părut ilară toată acea situație din aeroport. Cu toate astea, strângeam din pumni și îmi doream să se acomodeze și să se schimbe, să devină Louisa cea matură și cerebrală pe care o așteptam de mult timp. 

Tensiunea din casa familiei Gopnik, stilul de viață extrem de diferit față de cel din micuțul orășel din Anglia, vecinii irascibili și distanța fizică dintre ea și Sam sunt factorii care o transformă pe Louisa în femeia care nu mai știe cine este. Dragostea ei pentru Sam este pusă la încercare, mai ales când acesta nu face decât să adâncească prăpastia dintre ei.

La un eveniment la care o însoțește pe Agnes Gopnik, Louisa îl întâlnește pe Josh, un tânăr care seamănă izbitor de mult cu Will. Josh este deschis și atent și mult mai aproape decât Sam. Îi dădea trecutul ei un semn? 

Louisa nu are parte de un drum lin în New York, dar reușește să rămână același om demn cu care mă obișnuisem. Margot De Witt, vecina irascibilă a familiei Gopnik, este cea care îi întinde o mână de ajutor. Louisa o cucerise prin simplitatea ei și bătrâna doamnă știe să vadă bunătatea atunci când o întâlnește. 

Cartea mi-a plăcut tare mult. Este un cerc al dragoste pentru familie, pentru viață. Un drum al unui om care poate obține succesul prin forțele proprii. O luptă pentru afirmare și pentru supraviețuire. O lecție pe care Louisa învață să o accepte și să o primească. Will este cel care îi redă de multe ori direcția și încrederea, dar restul depinde numai de ea. 

Pe cât de mult mi-a plăcut cartea, pe atât de greu mi-a fost să scriu despre ea. Mi-a fost dragă, m-a vrăjit, mi-a vorbit și mi-a rămas în suflet. Finalul a fost pe gustul meu. Exact genul pe care mi-l imaginam după toate nebuniile din viața ei. Își găsise drumul și trebuia să continue să meargă.

Lou Clark este personajul care se face remarcat. Nu ai cum să nu zâmbești atunci când te gândești la ea, nu ai cum să nu vrei să revii din când în când la o cafea cu ea, nu ai cum să nu își dorești și tu propria pereche de șosete albinuță! Albinuță dragă, îmi vei rămâne în suflet! 

Reclame

38 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Abia astept sa o citesc si eu. Primele doua volume mi-au placut.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Geo spune:

  Ieri a ajuns si la mine cartea. 🙂
  Felicitări! O recenzie superba care mă face sa iau si eu volumele 2 si 3 la citit. Chiar mi-ar fi părut rau sa nu aibă un final mai Ok Louisa…
  Mulțumesc, Anca, pentru recomandare.

  Apreciat de 2 persoane

  1. ancasicartile spune:

   Îți mulțumesc și eu! Louisa este cea mai simpatică albinuța!

   Apreciat de 1 persoană

 3. Mariam Oana spune:

  Felicitări pentru recenzia minunată! ❤ Abia aștept să ajung și eu la acest volum. Mă tentezi extrem de tare ❤

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Abia îti aștept părerea! Eu nu am oferit detalii, cartea își pierde din farmec după aia, dar te asigur că îți va atinge sufletul.

   Apreciat de 1 persoană

 4. illusion spune:

  Și mie mi-a plăcut volumul 3, Jojo Moyes chiar a reușit să îndrepte ceea ce cam stricase în volumul 2…

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Daaaa! Așa este! Pornisem deja cam sceptică la drum…

   Apreciază

   1. illusion spune:

    Și eu la fel… Și mai dădusem banii și pe versiunea în engleză..

    Apreciat de 1 persoană

 5. Cornelia spune:

  Felicitări pentru recenzie! Abia astept să o citesc și eu.

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Îți mulțumesc!😍😍

   Apreciază

 6. Adriana Ivan spune:

  ce curioasă m-ai făcut. Luna asta mi-am propus să citesc primul volum, ca prea am amânat.

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Să știi că al treilea volum este volumul care a spălat toate păcatele autoarei. 😍

   Apreciază

 7. Cristina Popescu spune:

  Multumesc pentru recenzie, m-a facut tare curioasa. Eu am citit doar primul volum, insa trebuie sa le citesc si pe urmatoarele 2.

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Îți mulțumesc și eu!😍

   Apreciază

 8. Corina Fuzfa spune:

  Frumoasa recenzie! Abia astept sa citesc si eu al treilea volum intrucat le-am citit pe primele doua si mi-au placut mult! 😊

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Îți mulțumesc mult! E foarte frumos!

   Apreciază

 9. Andreea Pițulescu spune:

  Sincer, la primul volum am plâns de n-am ştiut de mine, pe când al doilea m-a cam dezamăgit. Din acest motiv am zis că nu are rost să îmi prelungesc agonia cu volumul 3 (deşi când am văzut că sre lansarea fix de ziua mea am crezut că e un semn).
  Dar dupa recenzia asta sunt sigura ca ii voi da a doua sansa!

  Apreciat de 1 persoană

 10. Grozescu Tatiana spune:

  Vol.3 inca nu am apucat sa il citesc. Dar dupa ce am citit recenzia ta,parca sunt nerabdatoare sa il achiziționeze cat mai repede.😁

  Apreciază

 11. Lora Poem spune:

  Mă așteaptă și pe mine într-un colț de bibliotecă. Abia aștept să găsesc un pic de timp să o devorez. 😍📖🤓

  Apreciat de 1 persoană

 12. Iacob Elena spune:

  Mi-a plăcut maxim „Înainte sa te cunosc”, eram incantata sa citesc continuarea din „După ce te-am pierdut”, dar am fost dezamăgită. Altceva nu am mai citit de la aceasta autoare dar mi-e plăcea tare mult. Scrie frumos.

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Să știi că își spală păcatele cu acest volum trei! :))

   Apreciază

 13. Larisa Eveline spune:

  Si mie mi s-a parut ca Emilia Clarke a fost alegerea ideala pentru Lou si mi-ar placea sa se continue seria de filme. Inca nu am citit volumul 3, insa sper ca totul sa se termine cu bine pentru Lou.

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Nu spun nimic, spun doar că e buna tare cartea 😍

   Apreciază

 14. adibadica spune:

  Felicitări pentru recenzie, Anca! Lecturi plăcute în continuare!

  Apreciat de 1 persoană

 15. roxandreean spune:

  M-ai făcut curioasă despre acest volum. Primul mi-a plăcut foarte mult, al doilea….cum ai zis și tu, m-a cam dezamăgit. Sper că ultimul să mă recucerească și pe mine. ❤️❤️❤️

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Îți mulțumesc! Eu cred că și-a spălat păcatele! 🙂

   Apreciază

 16. Daniela Linca spune:

  Superba cartea!!! Abia astept sa o citesc!

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Este o carte care încheie rotund o serie.😍

   Apreciază

 17. Khatty spune:

  Am tot ocolit aceste carti dar recenzia ta m-a facut curioasa sa o cunosc pe aceasta albinuta. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Eu cred că merită!😍

   Apreciază

 18. Falticeni Online spune:

  A republicat asta pe .

  Apreciază

 19. Lora Poem spune:

  Am citit primele doua carti, iar aceasta ma asteapta in biblioteca, abia astept say citesc😍, mai ales dupa ce am citit aceasta frumoasa recenzie. 🤔😍😊🤗😚

  Apreciază

  1. ancasicartile spune:

   Îți mulțumesc! Volumul trei a încheiat perfect seria!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s