Pe insulă – Tracey Garvis Graves (recenzie)

26240912_2021281408138564_7812001820773414401_o.jpg

Romanul acesta mi s-a lipit de suflet în ciuda faptului că, pe alocuri, sfidează un pic logica, sau cel puțin ceea ce numesc eu logică într-o carte. Sunt un cititor ”chițibușar”. Caut mereu explicațiile, logica, nu accept jumătățile de măsură și deciziile luate în pripă doar pentru a fi luate. În acest roman dai deoparte faptul că produsele cosmetice ce ar fi consumate în mod normal în câteva luni durează vreo trei ani, dai deoparte întrebările pe care ți le pui datorită regimului alimentar sau curiozitățile despre vreo boală, vreo răceală sau mai știu eu ce îți trece prin cap.

Te gândești la simplitatea vieții lor, te întrebi dacă nu cumva simplitatea acelui stil de viață este echivalentul paradisului mult visat, dacă nu cumva viața complicată și oamenii care te înconjoară nu îți vor judeca și condamna fiecare alegere anulând orice șansă a ta la fericire. Nu am visat noi toți, măcar o singură dată, să ne pierdem pe o insulă pustie, departe de prejudecăți, de norme de conduită, de morală și de stres? Da, am fi fericiți pentru câteva zile, apoi ni s-ar face dor și ne-am întreba…mai există fericire odată întorși la vechiul stil de viață? Ne sunt afectate deciziile de mediul în care ne aflăm?

V-am pierdut? Vă asigur că astea vor fi, în cea mai mare parte, și concluziile voastre după lecturarea acestui roman. Nu știu ce aș fi făcut eu și nici dacă aș fi rezistat atâta timp, așa că am admirat și mai tare personajele și am apreciat modul cald, cuminte și simplu în care este alcătuit totul. Acțiunea curge cu aceeași lentoare specifică unei zile de vară pe o insulă tropicală, dar nu te deranjează, te ajută să înțelegi, să construiești și să apreciezi.

Eu am fost destul de sceptică în privința acestui roman și l-am adus mai în față pe lista de lectură mai mult pentru a-mi demonstra superficialitatea și slaba lui calitate. Și m-am înșelat. Mi-a plăcut, mi-a intrat în suflet atât de tare că am început-o ieri și am stat până târziu în noapte în compania ei. Eram curioasă să văd. Să nu mă înțelegeți greșit, nu afirm că este vreo mare operă literară, vreo carte care abundă în lecții și filozofii de viață, dar este o poveste care inspiră dragoste, curaj, determinare, acceptare și putere de sacrificiu.

Anna Emerson este profesoară de engleză, are treizeci de ani și multe întrebări în legătură cu viitorul său. Mama ei era mai pragmatică și rezuma totul la ”ești fericită cu sau fără el?”. Anna nu mai știa. De opt ani trăia o poveste de dragoste cu John și aștepta mereu, emoționată, marea întrebare care întârzia să apară. Pentru ea viitorul se contura clar: familie și copii. John se pare că nu avea aceeași viziune. Dornică să pună un pic de distanță între ei, distanța aceea binefăcătoare care limpezește gândurile, Anna acceptă propunerea familiei Callahan: să meargă alături de întreaga familie pe o insulă pustie și să îl mediteze pe T.J., fiul lor care trebuia să recupereze cunoștințele de la școală.

Anna împachetează conștiincioasă toate lucrurile de care ar putea avea nevoie pe o insulă pustie și decide să se bucure de acest colac de salvare aruncat de viață. Habar nu avea de întorsătura dramatică pe care o va lua viața ei!

T.J. Callahan avea 16 ani și se recupera după o luptă grea cu limfomul Hodgkin și ultimul lucru pe care îl voia era să meargă într-o vacanță cu părinții. Voia să se bucure de viață alături de prietenii săi, să meargă la colegiu și să se îndrăgostească. Datorită unei petreceri pe ultima sută de metri, T.J. trebuia să ajungă pe insulă cu profesoara lui, Anna Emerson.

După câteva zeci de ore de așteptat, zboruri anulate și ore de nesomn, cei doi sunt îmbarcați într-un hidroavion care avea să îi poarte spre destinația de vis. Doar că la jumătatea drumului, chiar deasupra oceanului, pilotul suferă un atac de cord și moare chiar înainte de o manevră riscantă, dar care are rolul de a asigura supraviețuirea celor doi tineri. Răniți și speriați, plutesc în derivă pentru câteva ore până când valurile îi scot la țărm pe o altă insulă. Era o insulă micuță, nelocuită, dar se amăgeau cu gândul că a doua zi vor începe căutările de salvare și că totul va rămâne doar o amintire.

Din fericire găsesc în apropiere un cocotier și un arbore care făcea fructe de pâine, cel puțin nu aveau să moară de foame până la salvarea lor. Valurile aduc la țărm și rucsacul lui T.J. și valiza cu produse de igienă a Annei, dar și barca pneumatică ce ar fi trebuit să aibă și rachete de semnalizare și aparate de localizare de urgență, dar care dispăruseră miraculos de la locul lor.

Sunt nevoiți să se descurce cu puținul care îl aveau la îndemână și sperau din tot sufletul că salvarea lor nu va mai întârzia mult. Erau înfometați și însetați, Annei îi era teamă ca boala lui T.J. să nu revină și încercau constant să se încurajeze unul pe celălalt. Descoperă pe insulă o baracă abandonată din lemn și câteva scule ruginite. Poate valorau puțin, dar pentru ei erau ca o asigurare de supraviețuire.

După ce trec pe rând ziua de naștere a lui T.J., Crăciunul și ziua de naștere a Annei din luna mai, cei doi sunt convinși că acasă li s-a organizat slujba de înmormântare și că doar un miracol i-ar mai fi salvat. Renunțaseră să mai creadă în miracole după ce două elicoptere trecuseră survolând zona în zadar, dar erau hotărâți să supraviețuiască, să ajungă acasă și să petreacă împreună următorul Crăciun.

Petrecuseră atâtea zile în paradisul construit din greu cu mâna lor. Cine ar fi crezut că au trecut trei ani și că T.J. devenise bărbat? Un bărbat de care Anna se simțea tot mai atrasă. Era greșit, dar cine îi putea condamna aici? Mai exista cumva ziua de mâine? Anna spera că da, dar oare vechea lor lume ar fi putut accepta statutul lor? Ar fi putut familiile lor să înțeleagă pasiunea și nevoia lor? Și John, cum rămâne cu John? O mai aștepta el oare?

Pe insulă nimic nu era sigur. Nici măcar masa de seară sau rezerva de apă de ploaie. Nu erau siguri de salvarea lor și nu știau dacă și cum va evolua tot ceea ce se înfiripase între ei. Fusese de vină natura, nevoia și dorința? Sau era dragoste? Dragostea aceea dintre doi oameni maturi care știu ceea ce caută. Pe insulă sunt apropiați și împart un petic de pământ. Dar cum va fi când vor reveni la viețile anterioare? Sau dacă unul dintre ei ar păți ceva?

Mi-a plăcut mult povestea de dragoste dintre cei doi. Este la fel de naturală ca și cadrul idilic în care trăiesc. Acțiunile lor sunt spontane și par lianele de care se agață pentru privi spre mâine cu speranță. Cele două personaje centrale sunt credibile, sensibile și par verosimile. Sunt luptători, dar știu când să lase garda jos. Se iubesc în ciuda tuturor prăpastiilor dintre ei chiar dacă știu că în lumea lor nu vor avea nicio șansă.

V-am spus că am avut multe întrebări pe alocuri, că am privit sceptic și cu sarcasm tot ce se întâmpla pe insulă. Dar, la un moment dat, povestea mi s-a insinuat în suflet și nici nu știu când am început să simt emoția și nerăbdarea, deznădejdea și speranța celor doi protagoniști. Dacă sunteți în căutare de un roman în care să vi se culcușească sufletul, de un roman cu o poveste atipică de dragoste, atunci ”Pe insulă” este alegerea potrivită! Vă recomand cartea!

Cartea a apărut la Editura Publishing House și o puteți achiziționa de pe diverse site-uri: libris.ro, elefant.ro, librărie.net, cartepedia.

Romanul va fi și ecranizat! Abia aștept!

Reclame

62 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. evaancutahamza spune:

  Chiar eram curioasa de parerea ta despre acest roman. Pe mine nu m-a atras, pentru ca am citit un fragment pe undeva si mi s-a parut destul de pueril. Dar poate ii voi da o sansa, in urma recenziei tale.

  Apreciat de 2 persoane

  1. ancasicartile spune:

   Nu este vreo capodopera, dar este relaxant și acțiunea capătă consistență in a doua parte. In prima parte se trece repede peste lucruri

   Apreciat de 2 persoane

   1. evaancutahamza spune:

    O sa ma gandesc bine daca aleg sa o citesc sau nu. Cu atatea tentatii, oricum nu le putem citi pe toate!

    Apreciat de 1 persoană

   2. ancasicartile spune:

    Asta asa e. Eu nu ajung nici cu achizitiile mele la zi. Am cărți pentru 2 ani și tot cumpăr

    Apreciat de 1 persoană

   3. evaancutahamza spune:

    Exact asa si eu. Doar ca m-am obisnuit sa nu prea mai cumpar, pentru ca raman necitite cele mai vechi.

    Apreciat de 1 persoană

   4. ancasicartile spune:

    Eu vad mereu in ispita

    Apreciat de 1 persoană

  2. Nistor Madalina spune:

   Ma fascineaza toate povestile de dragoste si m-ai convins sa citesc aceasta carte

   Apreciat de 1 persoană

 2. Carti de ciocolata spune:

  Dacă acest roman te-a făcut sa scrii o recenzie așa detaliata și cu suflet, înseamnă ca merita. 🌸

  Apreciat de 2 persoane

  1. ancasicartile spune:

   A fost numai bun pentru starea mea. După un thriller…a venit ca o ploaie de vară.

   Apreciat de 1 persoană

 3. Geo spune:

  Cât de curând am in plan sa o citesc si eu! Am auzit numai de bine despre cartea asta. Mulțumesc pentru recomandare, faina recenzia.

  Apreciat de 2 persoane

  1. ancasicartile spune:

   Îți mulțumesc! Abia aștept să văd cum o să ți se pară și ție!

   Apreciat de 1 persoană

   1. Geo spune:

    Din păcate, încă nu am citit cartea…

    Apreciat de 2 persoane

   2. ancasicartile spune:

    Abia aștept să îmi spui parerea ta!

    Apreciat de 1 persoană

 4. Oli spune:

  Mi-a placut foarte mult cartea! Nu am pornit cu nici o prejudecata legata de diferenta de varsta sau statut dintre cei doi, pentru ca povestea lor de viata imaginata in carte e una aparte, iesita din tipare. E foarte sensibila si frumos scrisa. Cartea m-a dus cu gandul la filmul Laguna albastra.

  Apreciat de 2 persoane

  1. ancasicartile spune:

   Nu am văzut filmul. Vârsta nu m-a deranjat nici pe mine.

   Apreciat de 1 persoană

 5. Cornelia spune:

  Cand am văzut că te-ai apucat de ea,abia asteptam sa iti citesc recenzia.Pe mine (ca de cele mai multe ori) m-a atras titlul si coperta ,dar nu citisem nimic despre ea.La fel cum spune si Oliviana ,din ce am aflat din recenzia ta,parca te duce cu gândul la Laguna albastră. O sa o trec pe listă.

  Apreciat de 2 persoane

  1. ancasicartile spune:

   Nu am văzut Laguna, voi căuta și eu. Mi-a plăcut povestea, e naturala.

   Apreciat de 1 persoană

 6. Nieves FJoy spune:

  So! Am fost foarte sceptica in privinta acestui roman. Nu neaparat din pricina diferentei de varste, cu toate ca acest aspect a stat la baza deciziei de a-l ocoli. Nu este o noutate ca anul trecut, in special in ultimele luni ale lui, am cam dat gres cu alegerea lecturilor, asadar inclin sa cred ca am dezvoltat o fobie fata de noile aparitii despre care nu cunosc mare lucru. Drept sa spun, nu prea m-a atras nici coperta. Pare monotona. Statica. Fara strop de vivacitate. Tot ceea ce tine de static, nu-mi pica bine. Cand citesc incerc sa ma detasez de realitate, nu sa tot caut cu lupa actiunea. In fine. Acum bat campii. Faza este ca asteptam impresia ta inca de cand ai postat ca citesti, iar dupa recenzie sunt hotarata sa-i dau o sansa cat mai curand. Povestea chiar seamana cu Laguna albastra, diferenta este ca protagonistii aceleia erau de aceeasi varsta.
  In alta ordine de idei, felicitari pentru recenzie! Tin mult la parerea ta si ma bucur enorm ca am mai adaugat o dorinta de lectura in acest nou an. Iti urez spor in toate si timp sa ne delectezi cu opiniile tale! Pup!

  Apreciat de 2 persoane

  1. ancasicartile spune:

   Mă bucur tare mult că te-am putut tenta! Coperta nu m-a impresionat tare, dar povestea merita, mai ales în partea a doua, după părerea mea.

   Apreciat de 1 persoană

 7. Mariam Oana spune:

  Felicitări pentru recenzia minunată! ❤ Nu eram foarte sigură în privința acestui roman, tot încerc să mă abțin, dar în urma citirii recenziei tale cred că o să îl adaug pe listă. Deocamdată, sunt cu listele, până mai citesc câteva cărți din cele avute acasă 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 8. Tyna spune:

  Felicitări pentru recenzie! O carte foarte emoționantă și sensibilă!

  Apreciat de 2 persoane

  1. ancasicartile spune:

   Așa este! Mi-a plăcut neașteptat de mult!

   Apreciat de 1 persoană

 9. Adriana Ivan spune:

  Cred ca mi-ar plăcea și mie, din cate imi dau seama din recenzia ta.

  Apreciat de 2 persoane

 10. Denisa Shaw spune:

  Recenzia este foarte bine structurată şi mă face să vreau să o citesc mai repede decât mi-am propus.
  Interesul meu pentru această carte a pornit atunci când am văzut că mulți judecau subiectul. Am cumpărat-o şi îşi aşteaptă rândul în februarie.
  Mulțumim pentru părerea ta bine punctată şi sinceră 🙂

  Apreciat de 2 persoane

  1. ancasicartile spune:

   Îți mulțumesc și eu! Mie mi-a plăcut și am putut sa trec și peste punctele pe care le-am considerat mai slabe.

   Apreciat de 1 persoană

 11. Dorina Danila spune:

  Am tot dat de cartea asta în ultima vreme, o s-o am în vedere, ca relaxare, după un thriller :).

  Apreciat de 2 persoane

  1. ancasicartile spune:

   Și eu tot pentru asta am folosit-o :))

   Apreciat de 1 persoană

 12. Interesanta povestea. Chiar m-ai facut curioasa si mi-as dori si eu sa citesc cartea. Intr-adevar iti da de gandit. Eu una cel putin ma gandesc deseori ce am face daca nu ar mai exista internetul si toate mijloacele de comunicare moderne si am trai izolati, pe o insula pustie. Cum ar fi viata noastra?

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Ar fi mai liniștita uneori, dar pustie. Eu nu as putea trai la infinit, dar as vrea macar un an

   Apreciază

 13. simonafoxy11 spune:

  Mi-a plăcut cartea, dar mai mult prima jumătate, când erau pe insulă. Pe urmă, ceva s-a rupt, pentru mine. Mi s-a părut acțiunea foarte grăbită și romanul s-a transformat doar într-un roman de dragoste.

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   eu as fi vrut putin mai legata partea aia și as fi apreciat dacă nu i-ar fi tinut pe insula trei ani.

   Apreciază

  1. ancasicartile spune:

   Îți mulțumesc! Este o carte frumoasă 🙂

   Apreciază

 14. portiadecitit spune:

  Chiar eram curioasa sa aflu cate ceva despre cartea asta. Pare faina. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Mie mi-a plăcut. 😁

   Apreciază

 15. M-ai făcut curioasă! Mi-a plăcut foarte mult ce ai spus. Am văzut de ceva vreme că a fost tradusă acestă carte, dar nu eram convinsă dacă vreau să o citesc. Cred că am fost sceptică în ceea ce privește diferența de vârstă dintre personaje, mă gândeam că ar fi ceva superficial din partea ei, iar pentru el ar fi o pasiune pentru o femeie matură. Totuși nu m-am gândit ce ar putea simți ei din pricina izolării și mă bucur că mi-ai deschis puțin ochii și îți mulțumesc. O să o încerc cât de curând.

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Așa mă gândeam și eu, dar nu s-a simțit diferența de vârstă, plus că e ceva la moda 🙂

   Apreciat de 1 persoană

   1. Poate sunt eu mai „old version”. :))

    Apreciat de 1 persoană

   2. ancasicartile spune:

    Și eu sunt la fel :)) doar că în carte nu e deranjant

    Apreciat de 1 persoană

   3. Bine de știut :))

    Apreciază

 16. Judit spune:

  Multumesc pentru recenzie. Mi-a placut mult, starnindu-mi curiozitatea si dorinta de a citi aceasta carte. Cred ca va fi o lectura placuta, in fata semineului, intr-o seara linistita de februarie…

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Să știi că da… Eu am dus dorul soarelui și al marii :))

   Apreciază

 17. Vivica Gregory spune:

  Foarte interesantă cartea, m-ai făcut curioasă. Plănuiesc să o citesc și eu.

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Merita citita! Este o poveste de dragoste diferită!

   Apreciază

 18. Nistor Madalina Maria spune:

  Abia astept sa o citesc!

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Lectură plăcută!😘😘😘

   Apreciază

 19. Andreea spune:

  Mi-ar placea sa o citesc! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 20. Am mare incredere in recenziile tale…Te urmaresc de ceva timp si stiu ca, daca o carte are recenzie pe pagina ta, merita citita… Imi atrage atentia un volum, in librarie sau online, repede deschid telefonul si caut recomandarile tale…daca le gasesc, cumpar cartea 😉

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Asta mi-a făcut ziuă minunată! Cine mai simte răceala? :))) Mă bucur că suntem pe aceeași lungime de unda!

   Apreciază

 21. Andreea spune:

  Ma tot gandeam daca sa o citesc sau nu.Dar dupa minunata ta recenzie m-Ai convins!
  Trebuie neaparat sa o citesc 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Îți mulțumesc! Mă bucur daca te-am convins!

   Apreciază

 22. Citesc acum această carte ca și #provocare și nu-mi displace deloc. Nici nu are cum, căci Anca e ispita (mea) principală și am încredere mare în ea. Felicitări pentru recenzie!

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   :)) îți mulțumesc! Îți aștept cu drag părerea!

   Apreciat de 1 persoană

   1. Vine curând! :*

    Apreciază

 23. Larisa Eveline spune:

  O poveste de dragoste mai neobisnuita, nu e chiar genul meu, desi daca imi pica in maini aceasta carte cred ca ii voi acorda o sansa.

  Apreciat de 1 persoană

  1. ancasicartile spune:

   Nu a fost nici genul meu, dar mi-a făcut plăcere să o citesc!

   Apreciază

 24. Simona spune:

  am citit cartea aceasta cu lacrimi in ochi. superba!

  Apreciază

  1. ancasicartile spune:

   Si mie mi-a plăcut mult! Desi la inceput scartaie logica

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s