Dispariții/Vanishing Acts – Jodi Piccoult ***Recenzie

16684740_1418850118177940_1921088819_nNume: Dispariții
Editura RAO
Nume original: Vanishing Acts
Număr pagini:444
An apariție :2008

 

De Jodi Picoult și cărțile sale, nu auzisem pana acum câteva zile. E drept, la noi in tara are doar doua cărți traduse: „Dispariții” si „ O viata de rezerva„, apărute la Editura RAO. Insa prezentul roman, mi-a dezvăluit o noua autoare bună, cu un stil captivant de scris, cu capacitatea de a mânui cu atâta pricepere subiecte sensibile și de actualitate.

Am terminat de citit acum câteva minute și am avut nevoie de puțin timp pentru a-mi adresa zecile de întrebări pe care mi le-a stârnit lecturarea acestei cărți. Câte lumi încap într-o lume? Câtă nedreptate și câte amintiri? Câte decizii ne-ar fi adus în alte locuri și cât ești capabil sa faci din iubire? Dincolo de povestea propriu zisa, am reușit să aflu lecții de viața: sacrificiile pe care un părinte e în stare să le facă, limita până la care putem ajunge si mai important: cine suntem noi cu adevărat?
Știți ce e ciudat? Deși titlul cărții este „Dispariții„, în carte nu dispare nimeni, din contra apar personaje și amintiri noi, care au stat în stare latenta vreo 28 de ani.

Delia Hopkins, e o femeie fericita. Are un tata care este privit cu adorație de intreaga comunitate și care a crescut-o cu dragoste și responsabilitate, o fiica de 5 anișori pe nume Sophie, si un logodnic, Eric, cu care urmează sa se căsătorească.
Nu pune niciodată prea multe intrebari, deși ar fi putut sa o facă și nu își înțelege anumite fobii, dar în mare, este tiparul de femeie împlinită pe toate planurile.

Într-o zi, aparent normala, viata ii este data peste cap, când tatăl ei este arestat. El un model de consilier, un conducător al clubului de seniori, se pare ca nu era ceea ce părea sa fie. Este acuzat de răpirea lui Bethany Mathews în urma cu 28 de ani. Delia Hopkins era Bethany, iar el o răpise de lângă mama ei, o bețiva prea ocupata sa zaca în propria voma în loc sa aibă grijă de fetita ei.

Odată cu arestarea tatălui și extrădarea lui în Arizona, locul unde se desfășurase fapta, Delia este prinsă într-un uragan de minciuni. Mama ei trăiește, nu murise în accident de mașină așa cum știa ea, dar nici nu se apropia de idealul de mamă eroină la care Delia visase ani la rând.

Va fi prinsă între un părinte și celălalt, între viața ce i-o oferise tatăl ei și cea pe care ar fi putut să i-o ofere mama. În timpul procesului, amintiri reprimate până atunci ies la suprafață și o ajută să înțeleagă mai bine decizia tatălui sau.

Va înțelege Delia motivele din spatele acțiunii tatălui sau? Va putea sa îl ierte? Vă invit sa descoperiți.

Eu vă mai spun ca m-a uimit ciclicitatea vieții, când cresti într-o familie cu probleme, tinzi sa cauți în viața ta același tip de partener. Delia, avea un logodnic alcoolic, pe care nu știa de ce îl tolerează, iar la finalul cărții viata ei seamănă izbitor cu o decizie de-a mamei ei. Am învățat multe despre viața din închisoare, că lumea e nedreaptă.

Este o carte unde sunt îmbinate atâtea lumi: a ta, a mea, a lui, a ei. Oare noi suntem aceeași dacă suntem puși în alta lume? Oare lumea în care stai te face un alt tu?

Anunțuri

3 gânduri despre &8222;Dispariții/Vanishing Acts – Jodi Piccoult ***Recenzie&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s