Recenzii

Nevăzuții / The unseen – Katherine Webb ***Recenzie


După ce am citit cartea de debut a autoarei mi-am dorit să o citesc și pe cea de-a doua, pentru că mi-a plăcut atât stilul de scriere cât și modul prin care alege să ne facă cunoscută povestea. Aidoma lui Kate Morton, acțiunea ei se conturează parcă după o schema: un secret din trecut așteaptă în prezent ca sa fie descoperit și elucidat. Deși și în prima carte a fost la fel, nu am simțit nici repetiție, nici asemănare, ba chiar am admirat originalitatea ideilor.

În „Nevăzuții” ideea de bază se inspira din alte lucrări ale unor scriitori consacrați în domeniul Teosofiei. Termenul teosofie (teos = Dumnezeu; sofia = înțelepciune) indică diferite doctrine mistico-filosofice ce s-au succedat din punct de vedere istoric. Etimologic, teosofie înseamnă cunoștința lucrurilor divine.

Să nu va gândiți că romanul acesta este unul științific, nicidecum, doar că prin aceasta precizare înțelegeți mai bine activitatea unui personaj și ideile în care credea.

***
În 2011 este descoperit cadavrul unui soldat din războiul mondial, atât de bine conservat încât i se puteau încă vedea trăsăturile, plus o cutie foarte bine sigilata care conținea doua scrisori. Aparent nu erau scrise de cineva familiar pentru ca formula de adresare nu sugera asta iar ce era și mai intrigant era faptul că aceste doua scrisori nu era succesive dar ambele evidențiau același lucru: un secret oribil care era păstrat, o crima odioasa rămasă nedescoperita și un copil rămas fără tata.

Ryan, cel care se ocupa cu studiul cadavrului, o cheama pe Leah, fosta lui iubita, o jurnalistă extrem de curioasă care abia așteaptă sa își bage nasul în treburile altora. Chiar dacă Leah pare ingrozita la gândul ca va fi alături de Ryan, misterul trebuie elucidat. Așa că Lech începe reconstituirea traseului soldatului și ajung general în 1911, când… .

***

1911…anul sufragetelor. Anul în care femeile doreau să își exercite dreptul la vot, când se dorea egalitate și dărâmarea diferenței între sexe și clase sociale. Cat era menajera în casa tatălui sau. Era fiica bătrână a acestuia. Singurul ei beneficiu era ca tatăl ei dorea sa ii dea o educație iar ea știe deja sa citească și sa aibă propriile idei. Devine sufrageta și ea, combatanta pentru drepturile femeii. Asta ii aduce însă închisoare.  Este arestată împreună cu prietena ei iar arestul lasă urma adânci și în viata și în sănătatea ei.

Prin intervenția stăpânului sau, mai exact a tatălui său de care nimeni nu știa, este eliberată și trimisă în casa unui paroh pentru a fi slujitoare. Dar Cat nu își poate reveni, este o fire liberă și nu poate fi nici condiționată, nici dirijată așa că adaptarea nu este tocmai ușoară.

În casa unui paroh ai fi zis că trebuie să domnească liniștea, așa era și în aparență, dar existau probleme conjugale care vor fi agravate de sosirea în viața lor a lui Robert Durran, un teosof care îi insuflase ideile sale și preotului.

Albert, parohul, era încredințat că văzuse pe pajiștea din jurul casei sale Elementalii, acele ființe imateriale, supreme și neprihănite, așa că îl invită pe Robert pe termen nedeterminat în reședința sa, ba mai mult îi și spune  de faptul că nici măcar nu își consumase căsătoria, lucru care o rănește  pe Hester și adâncește prăpastia dintre ei.

Cat a fost singura persoana care nu a căzut în capcana lui Robert, rădăcinile neîncrederii ei în oameni erau prea adânci, nici măcar Elementalii nu le puteau scoate.

Toate personajele cărții vor fi legate de un secret, același secret teribil menționat și în scrisorile soldatului. Cine este criminalul? Cine moare? Cine este copilul rămas fără tată?

***

Deși cartea mi-a fost pe plac, finalul mi-a lăsat un gust amar. Nu povestea din 2011, ci cea din 1911. Știu că viața este nedreaptă, dar uneori simt nevoia ca lucrurile să fie lămurite și să aibă un final pozitiv, cel puțin în cazul personajelor vitegite de soartă.

Cartea o puteți găsi chiar  aici, unde aveți și reduceri, iar detalii despre autoare găsiți aici. Mulțumesc Editura All!

 

Reclame

6 gânduri despre „Nevăzuții / The unseen – Katherine Webb ***Recenzie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s